Ingen sprit på 20 år

OBS: Långt inlägg. Det handlar om en liten hjärtefråga of mine, och något som gör mig lite speciell :P På ett bra eller dåligt sätt? Whatever!


Källa: Här

Jag fick nyligen kommentar från en anonym... jag har inte den blekaste om vem det kan vara... men så här löd kommentaren:

"Vad tycker du om beslutet att inte dricka innan 18? Torrt eller karaktärsstarkt? Och vad är ditt bästa tips för att stå emot grupptrycket?"

Min spontana åsikt är att det är skitbra att inte dricka innan 18!!! Jag menar, innan 18 är det ju till och med olagligt. Men numera, i dagens samhälle, dricker väl alla innan 18 eller har jag fel!?

Det har inte jag gjort i alla fall. Jag är 20 år och har inte druckit ett glas i hela mitt liv*. Aldrig har jag varit full heller. Inte har jag heller satt min fot på Systemet, och jag skulle aldrig få för mig att "langa".

(Och det bästa med allt - JAG STÅR FÖR DET).

För några dagar sedan, efter mina fyllda 20, frågade en kompis mig om det där med sprit inte var en sak som tillhörde "detta-måste-du-ha-gjort-innan-du-dör". Kort och gott antar jag att han menade att dricka sprit hör till en av grejorna som skall göras!? Öh...!? Okej. Eller inte. Tyck du så, men det gör icke jag ^^.

Jag vet inte. Folk må tycka jag är tråkig som inte dricker. De frågar alltid varför... Jag svarar då: Jag har inget motiv att dricka. Jag tränar för att det förgyller mitt liv, jag pluggar för att ha en framtid, jag sover för att få energi, jag går i högklackat för att jag tycker det är snyggt. Jag vill dricka för att...!?

Ni förstår vad jag menar med "motiv".

- Jag tycker inte att alkohol är gott, och tro mig... jag har surplat. Vin och öl är allmänt blä. Resten är antingen för sliskigt sött eller frätande starkt.
- Jag har inga problem att vara den jag är och stå för den personen, så jag behöver inte dricka pga ett dåligt självförtroende. Dessutom har jag alltid roligt ändå :D *Dancing queen...*
- Jag vill inte heller tappa kontrollen över mig själv. Göra dumma grejor, säga dumma saker, vara allmänt dryg och överdriven... (Observera att jag kan få en knäpp och fnittra löjligt mycket och vara dryg nykter... xP)
- Jag vill inte dricka för problem som finns i mitt liv. Jag löser dem. Jag gömmer inte undan dem.
- Jag dricker inte heller för att "vara social" som det så fint heter. Jag kan väl lika gärna dricka coca cola eller ramlösa!? Dricka som dricka. Att vara social handlar f*n heller om vad man har i glaset, utan att man pratar/dansar med folk!?
- Jag vill inte dricka för det kan förstöra min träning. Träning och alkohol går inte ihop... (ok, ett glas vin eller öl spelar nog ingen större roll med så kopiöst som studenter kan dricka... shit, det sabbar om något!) Och så vill jag inte heller förstöra mina njurar och lever (som man kan göra om man såklart dricker FÖR mycket. Inte ett glas vin i veckan. Kom ihåg - allt är relativt!)

Osv osv. Listan kan göras lång.

Så är man torr eller karaktärsstark om man inte dricker innan 18 år fyllda? Tja. Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan. Att dricka alkohol tycker jag mer handlar om vad man själv tycker om alkohol. Torr behöver man ju absolut INTE vara. Jag har då aldrig fått höra att jag är torr, kanske har folk sagt det bakom min rygg, well so be it. Jag skiter i vilket.

Dricka bör man ju inte göra enligt lag före 18. Att inte göra det kan nog vara karaktärsstarkt då de flesta andra dricker, och trycker de upp alkohol i huvudet på en får jag nog säga att man är stark om man säger nej. Sedan om man väljer göra det efter 18 år fyllda har nog mer med ens motiv att göra. Tycker man det är gott, så fine. Jag dömer absolut ingen!! Alla de jag umgås med dricker liksom, och de är hur goa som helst :)


I am me. And that is always enough.Tips för att stå emot grupptryck? Ja. Ta dig en funderare om varför du avstår från alkohol. Har du motiv så blir din åsikt oftast starkare. Man måste veta - tycker jag - varför man gör eller inte gör något, rent generellt om det mesta. Och egentligen ska ingen ifrågasätta ditt agerande, men om de ändå gör det och du vill förklara så berätta varför du inte vill. Stå för vad du tycker helt enkelt. Det låter förmodligen enklare än vad det är... men jag har alltid vetat varför jag inte vill och jag berättar det med en bestämd röst. Klarar du det första gången blir det därefter bara lättare och lättare. Visst har det väl varit småjobbigt att säga nej ibland men jag vill ju inte, och jag tänker inte låta någonannan bestämma om vadj ag ska göra och inte göra!

Och är dina vänner förstående så kommer de acceptera din åsikt och sluta tjata - tror jag. Det har mina gjort i alla fall. Frågar de idag ger jag bara mördarblicken, så slutar dem ;)

You go for it :D

Visa lite guts. Att du faktiskt INTE tänker dricka alkohol.

*
Ok. Jag ljuger lite. Jag har druckit och varit berusad. Jag lyckades, olyckligtvis, klunka Whiskey när jag var blott två år. Men jag räknar inte med det eftersom jag inte minns det alls och eftersom det var en olyckshändelse. Som lite kuriosa kan jag ju nämna att jag ville lägga pussel med mina föräldrar hela natten. Bakfull? Inte ett dugg. Höll dock på att dö av andnöd. Tror jag det, så som det kan bränna i halsen!

Källa: härKommentarer
Postat av: Rosita

Härligt inlägg! Jag förstår verkligen vad du menar och känner att hela grejen med att social + alkohol verkligen är överskattad, dock har jag för det mesta roligt när jag dricker alkohol (vilket jag iofs också har utan!) men det blir ändå som att man dricker.Jag gillar i alla fall att få veta ditt sätt att se på saken. :)

2011-10-30 @ 23:07:20
URL: http://fewlix.blogg.se/
Postat av: Linn

Jag tycker inte att man ska dricka innan man fyller 18, eftersom det skadar utvecklingsprocesser i hjärnan. Och jag tycker det är karaktärsstarkt att avstå. För min del spelar det egentligen ingen roll, folk får dricka om de vill, så länge de kan stå för vad de gör även under alkoholens påverkan. jag dricker alkohol för att jag tycker det är gott. Ett glas vin till maten då och då, en cider när jag sitter och umgås med folk o.s.v. Men jag skulle lika gärna kunna dricka läsk. Fast vin är nyttigare - innehåller mindre socker och mer antioxidanter. I synnerhet rött vin är jättenyttigt (fast inte lika gott som vitt vin).Överlag tycker jag det är tråkigt att man ska behöva försvara varför man inte dricker. Jag tycker att folk ska kunna acceptera det utan att tjafsa eller försöka ändra en. Men jag tycker också att man själv ska vara på det klara med varför man drick/inte dricker och kunna stå för det.

2011-11-01 @ 17:08:34
URL: http://knyttsak.blogg.se/
Postat av: Tack för svaret! (:

Hej! Det var inte meningen att förra kommentaren skulle vara anonym, vet inte vad det blev för fel. :) Känner dig inte men har följt dig + några andra bloggare ett tag (gillar att följa folk som skriver om lite andra grejer än bara "Dagens outfit!" osv.) Att jag frågade kom sig av att jag och några av mina vänner håller på att diskutera angående detta, och ville ha folks åsikter. Själv har jag tagit beslutet om att inte dricka i respekt för mina föräldrar, och för att tycker det är ovärt. Återigen - tack för svaret, nu blev jag ännu mer motiverad till att avstå, trots att jag får ganska många negativa kommentarer angående mitt beslut. Tack! :)

2011-11-01 @ 23:38:56
URL: http://smeeklunds.blogspot.com
Postat av: Mikaela

Jättebra inlägg!

Tycker inte det finns någon mening med att dricka innan man är 18år. jag är 15 år och i den åldern dricker alla för att vara "coola" vilket jag tycker är så sjukt töntigt! Alla fester går ut på att dricka tills man spyr liksom. Vill man inte gå på fester där festen går ut på att ha kul!? (har absolut inte emot de som dricker, så ingen tar illa upp)

2011-11-02 @ 15:23:15
URL: http://mikaelafranssons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0